Svenska Missionskyrkans veckobrev om mission
10 november 2004

Käre vän!

Igår var det 15 år sedan Berlin-muren föll. Mycket har hänt i vår värld sedan dess. Flera av de länder som var på andra sidan järnridån är nu tillsammans med oss medlemmar i EU. Jag tänker inte minst på de baltiska staterna. Mycket positivt har hänt under dessa år, men även en hel del svårigheter. Idag går inte gränserna mellan olika länder utan inom olika länder, mellan människor som lever inom samma gränser, men ändå med tydliga gränser, socialt och ekonomiskt. Som kristna har vi anledning att fortsatt arbeta för verklig försoning och fred mellan människor i hela vår värld.

Därför är det glädjande att kyrkorna i Sverige nästa veckoslut, dvs den 21 november, firar kyrkornas globala söndag. Mer information nedan och på Sveriges kristna råds hemsida:
www.skr.org/globalrattvisa

Men även den här veckan hander det mycket. Den kommande helgen inbjuds till en allkristen missionskonferens I Jönköping med temat Alla Folk.

Igår kom pastor Adeeb Awad från Reformerta synoden i Libanon och Syrien till Sverige. Pastor Awad är inbjuden av Svenska Missionskyrkan för att knyta kontakter med församlingar i Sverige i allmänhet och i synnerhet de församlingar som har en stor grupp arabisktalande medlemmar. Första veckan är Awad i Järfälla och nästa vecka i Södertälje. Besök har också lagts in på THS m fl ställen. Vi behöver den här typen av besökare som ger oss insikt i hur det är att leva som Kristen i Mellanöstern och vi behöver hjälp av kristna från andra länder för att på ett bättre sätt kunna arbeta i vårt eget land bland människor från olika kulturer.

Slutligen: Förra veckan informerade vi om att fotbollsskolan i Brazzaville skulle invigas den gångna helgen. En kort rapport finns nedan och på vår hemsida finns det fina bilder från invigningen. Klicka på adressen:

Vi ber för ungdomar i Kongo och i vårt eget land. Veckans förbönsämnen handlar just om det.

------------------------

Fotbollsskolan i Brazzaville invigd

Svenska Missionskyrkan och Gothia Cup/BK Häcken har tillsammans med den kongolesiska hjälporganisationen ASUdh startat en fotbollsskola i Kongo-Brazzaville. Lördagen den 6 november var det stor fest och högtid i stadsdelen Mfilou-Ngamaba i huvudstaden Brazzaville.

Tre fotbollsplaner och ett klubbhus har ställts i ordning. Här kommer barn och ungdomar, 9-17 år mötas för att träna och spela fotboll och delta i olika sociala aktiviteter. Ett genomgående tema under invigningen var att fotbollen förenar och kan vara ett viktigt redskap för fred och vänskap.

I invigningen deltog Republiken Kongos sportminister, Monsieur Marcel Mbani, som också klippte bandet. Även Madame Émilienne Raoul, socialminister fanns på plats. Dessutom medverkade bland annat missionsföreståndare Alponse Mbama från Eglise Evangelique du Congo, Magnus Wernstedt, Sveriges ambassadör i Kongo, missionsarbetare Bertil Åhman och idrottspastor Tomas Hammar från Svenska Missionskyrkan.

Gothia Cup och BK Häcken representerades av Janet Brus och Leif Gjulem. En stor grupp svenskar från Lidköping var också med. Dessutom fanns fotbollsvolontärerna Linda Jansson och Olle Härdne på plats, liksom ett 20-tal ledare och flera hundra barn och ungdomar och deras föräldrar.

Det finns en stor glädje och förväntan bland många i Kongo över denna satsning som väckt stor uppmärksamhet.~Förhoppningen är~att projekt ska ge många barn möjlighet att spela fotboll och dessutom bidra till försoning, förståelse och fred.

---------------------------------------------------
Församlingarna firar KYRKORNAS GLOBALA SÖNDAG

”Kyrkornas globala söndag” arrangeras den 21 november 2004. Årets tema är ”Gör mig till ett redskap för din fred”. Söndagen är ett brett ekumeniskt arrangemang och har lett till många lokala initiativ i församlingar och kyrkor. I Uppsala anordnas bl a ett panelsamtal med KG Hammar, Karin Wiborn och Georg Andrén.

- Det finns ett sug efter att samtala om rättvisa och fred på ett vardagligt plan. Inte minst bland ungdomar märker vi ett stort intresse, säger Sofia Walan, projektansvarig för Kyrkornas globala söndag på Sveriges Kristna Råd.

Initiativet till kyrkornas globala söndag kommer från Sveriges Kristna Råd, som arrangerar dagen tillsammans med Caritas, Diakonia, Kristna Fredsrörelsen, Liv- och Fredinstitutet, Lutherhjälpen, Sensus studieförbund, Studieförbundet Bilda och Svenska missionsrådet. Över 5.200 församlingar inom alla kristna traditioner i Sverige har i år fått inspirationsmaterial inför söndagen.

Kyrkornas globala söndag firas årligen i november, som en naturlig fortsättning på u-veckan, eller vid någon annan tid under året. Temat i år är hämtat från den helige Franciskus bön ”Gör mig till ett redskap för din fred”. Söndagen firades första gången 2003.

För mer information om Kyrkornas globala söndag, besök www.skr.org/globalrattvisa. Där finns allt material, fakta, resurspersoner och tips på aktiviteter.

Förbönsämnen:

SMU tonår
Under sommaren var det många tonåringar som beslutade sig för att följa Jesus under konfirmations- och tonårsläger. Vi ber för en fortsatt god andlig utveckling för alla dessa och också för de tonåringar som finns i våra församlingars närhet.

Inuti
Inuti, SMU:s och Missionskyrkans gemensamma ungdomsprojekt, har startat i höst och vill bland annat aktualisera församlingstillhörighet för de ungdomar som har en kristen bekännelse. Vi ber för dem som kommer att arbeta med detta projekt och för att unga människor ska känna sig välkomna i församlingen.

Det elektroniska veckobrevet skickas varje onsdag eftermiddag direkt till alla som har anmält sitt intresse. Anmälan görs på Svenska Missionskyrkans hemsida, www.missionskyrkan.se/utskick